F A C E P S İ K O L O J İ K L İ N İ K

CİNSEL İSTEKTE AZALMA (HİPOAKTİF CİNSEL İSTEK) BOZUKLUĞU

CİNSEL İSTEKTE AZALMA (HİPOAKTİF CİNSEL İSTEK) BOZUKLUĞU

Cinsel istek bozukluğu; cinsel istekte bulunmama durumunun ya da fantezi yoksunluğunun yineleyici veya sürekli olma biçimidir. Genelde, kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülmektedir.

Kadınlarda;

Ülkemizdeki kadınları ele aldığımızda en sık gözlemlenen cinsel işlev bozukluğu “cinsel işlev azlığıdır.” Cinsel işlev azlığı şikayeti ile uzmanlara başvuru oranı çok düşüktür. Bunun en temel nedeni, cinsellik ile ilgili mitlerin oldukça yaygın olmasıdır. Toplumumuzda, cinsellik, sadece erkeklere özgü olarak kabul edilmiş, erkeklerin cinselliği istemeye, zevk duymaya aynı zamanda doyuma ulaşmaya hakkı olduğu şeklinde yaygın inançlar bulunmaktadır. Bu inanç doğrultusunda cinsellik, kadınlar söz konusu olduğunda "haz" ve "doyum" aracı olamaz bir "görev" alanı olabilmektedir. Cinsel isteğin azalmasının nedenleri olarak ilişkilerde tatminsizlik, cinsel ilişkilerde tatminsizlik, duygusal ve psikolojik sıkıntılar, menopoz başlangıç dönemi ya da menopoz sonrası, ilaç/madde kullanımı ve yetersiz ancak tekrarlayan cinsel fantezileri gösterilir.

Erkeklerde;

Erkeklerde oluşan cinsel isteksizliğin altında, penis boyunun normal ölçülerden küçük olması takıntısı, erken boşalma gibi özel durumlar, eşi tatmin edememe korkusu ve iktidarsızlık gibi duygular yatmaktadır. Cinsel istek; olumlu beklentilere olan inancı ile doğru orantılıdır. Erkeklerdeki cinsel isteğin azalması durumu, çoğu zaman başka cinsel işlev bozukluğunun, (erken boşalma veya sertleşme sorunu nedeniyle hissettiği engellenme ya da utanç) bulunmasından dolayıdır. “Bazen cinsel arzu tıbbi bir hastalık ya da bir ilacın yan etkisi, partnerden ve ilişkiden dolayı yaşanan hayal kırıklığı, alkol veya madde bağımlılığı, depresyon veya anksiyete, ilişki stresi ya da yabancılaşma, zaman veya enerji azlığı, çocuklarda, aileyle ya da kariyerle meşgul olma gibi durumlarda da olabilir.

Kaynaklar:

Kumkale, Çıdam. “Cinsel İşlev Bozukluğu Olan Eşlerde Evlilik Uyumu ve Bağlanma Stillerinin İncelenmesi.” Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji Anabilim Dalı Klinik Psikoloji Bilim Dalı, İstanbul 2015.

 

Makaleyi Paylaş: