F A C E P S İ K O L O J İ K L İ N İ K
blog image

Mutlu İlişkilerin Sırrı

Dr. John & Julie Gottman uzun yıllar süren araştırmaları sonucunda sağlıklı ilişkilerin dokuz bileşenini oluşturan bir teori geliştirdi. Bu teoriye göre, mutlu ilişkileri olan çiftlerin, yani “ilişki ustalarının” aşağıdaki dokuz prensibi ilişkilerinde kullanıyor. Bunlar:

Güven: Partnerinizin sadece kendi çıkarları ve yararları için değil, sizin çıkarlarınızı ve yararlarınızı da düşündüğünü ve buna göre davrandığını bilmektir. Diğer bir deyişle “Eşim benim arkamda ve benim için burada” diyebilmektir.

Bağlılık: Partnerinizle olan ilişkinizin hayat boyu süren bir yoluculuk olduğuna inanmaktır. Örneğin, “Bu kişiyle bir ömür sürdürebilirim” demektir.

Ayrıca, hayali ya da gerçek olan diğer kişilerle partnerinizi karşılaştırarak onun olumlu niteliklerini takdir etmek ve ona minnettarlığınızı göstermeyi içerir.

Sevgi Haritaları Oluşturmak: Partnerinizin içsel psikolojik dünyası, geçmişi, endişeleri, korkuları, stresi, ilgi alanı ve umutları hakkında bilgi sahibi olmayı içerir.

İlgi ve Beğeniyi Paylaşmak: İlişkide birbirine karşı meraklı ve ilgili olmayı içerir. Partnerinize İlgi ve beğeni duymanızın yanında bunu onunla paylaşmayı da içerir.

Birbirine Yönelmek ve Duygusal Banka Hesabı Oluşturmak: Gün içerisindeki küçük anlarda birbirine yönelmeyi içerir. Örneğin, küçük bir dokunuş olabilir ya da partnerinizle sohbet başlatmak için ortaya bir laf atmak olabilir.

Ayrıca ilişkideki ihtiyaçlarınızı paylaşmayı da içerir. Partnerinizle duygularınızı ve ihtiyaçlarınızı paylaşmak duygusal yakınlığı oluşturan önemli bir etkendir.

Olumlu Bakış Açısı: Kendine ve partnerine karşı olumlu bir bakış açısına sahip olmayı içerir. Problemleri konuşmaya açık olmak ve telafi etme girişiminde bulunmayı içerir.

Çatışmayı Yönetmek: Çatışmayı “çözmek” değil, “yönetmek” demek daha uygun çünkü ilişkide anlaşmazlıkları çözmek mümkün değildir. İlişkide olan anlaşmazlıkları kabul etmek ve bunlarla ilgili konuşmak daha uygundur. Önemli olan nokta, problemlerle ilgili diyalog kurmaya açık olmaktır.

Partnerinden yeni bir fikir geldiğinde bunu kestirip atmak değil partnerini dinlemeyi ve söylediği fikirle ilgili düşünmeyi içerir.

Hayalleri Gerçekleştirmek: Partnerinizin umutları, hayalleri, değerleri, ilham aldığı şeyler ve inançlarıyla ilgili konuşabileceği bir atmosfer yaratmayı içerir. Partnerinizi hayallerini gerçekleştirmesi için desteklemektir.

Ortak Anlam Yaratmak: İlişkide farklı geçmişleri olan iki insan bir araya gelir. Beraber “biz kültürü” oluşturarak ilişkiyle ilgili bakış açıları, görüşler, hikayeler ve ritüeller ortaya çıkarır. Örneğin, “Bizim ilişkimizde/ailemizde doğum günleri ….. şeklinde kutlanır” ya da “Bizim için paranın anlamı ….. dır” dediğiniz şeylerin olmasıdır.

İlişkinizde yaşadığınız zorluklarla ilgili destek almayı düşünürseniz bize Bakırköy, Halkalı ve Bağdat Caddesi’ndeki psikolojik danışmanlık merkezimizden 0212 570 06 07 numaralı hattımızı arayarak ulaşabilirsiniz.

Makaleyi Paylaş: